Τηλεφωνικές παραγγελίες 210.8218922

Adellin Παθιασμένοι με τα λευκά είδη από το 1973

Adellin

Παθιασμένοι με τα λευκά είδη από το 1973

Οδηγός αγοράς πετσέτας

Οι  πετσέτες σε οποιοδήποτε μπάνιο λουτρού αποτελούν μοναδικό απαραίτητο όσο αφορά τη λειτουργικότητα και την αισθητική.

Πώς να επιλέξετε την ιδανική πετσέτα για τις ανάγκες σας?

Τελευταία, πολλοί επιλέγουν την πετσέτα με κριτήριο το βάρος της (gr/m2) ενώ άλλοι με το πόσο μαλακή είναι στην αφή. Όμως, μεμονωμένα τα κριτήρια αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος επιλογή. Για παράδειγμα, μια βαριά πετσέτα με χαμηλής ποιότητας υλικά είναι ίσως η χειρότερη επιλογή.

Με γνώμονα τα στάδια παραγωγής  μιας πετσέτας μπορούμε να διακρίνουμε βασικά κριτήρια για επιλογή πετσέτας.

 

Υλικά

 

Επεξεργασία Ίνας

 

Βάρος

 

Διαστάσεις

 

Αισθητική

 

Aegean Cotton

 

 

Υλικά:

Βαμβάκι (Cotton):

Η πλειοψηφία των πετσετών σε όλο τον κόσμο κατασκευάζεται από βαμβάκι. Έτσι, η ποιότητα του συγκεκριμένου υλικού είναι το κυρίαρχο σημείο για μια πετσέτα.

Οι ιδιότητες του βασικού βαμβακιού όπως η απορροφητικότητα και η απαλότητα είναι ιδανική επιλογή για μια πετσέτα καθημερινής χρήσης.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες από βαμβάκι. Οι ποικιλίες βαμβακιού ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και την επεξεργασία του.

 

Η ποιότητα του βαμβακιού βάση του μήκους της ίνας:

·         short staple (10-25mm) παράγεται κυρίως στην Κίνα στην Ινδία και στην Νότια Αφρική

·         medium staple (25-35mm) παράγεται στην Αμερική

·         long staple (35-60mm). Το μακρόινο βαμβάκι είναι ποιοτικά καλύτερο και αποτελεί το μαλακότερο και το δυνατότερο είδος. Ενώ όταν γίνεται μερσεριζέ αποκτά μεγαλύτερη λάμψη. Σε αυτή την υψηλή ποιότητα ανήκουν οι ποιότητες Egyptian Cotton, Aegean cotton, Soflex cotton, Microcotton και Pima Cotton.

 

Η ποιότητα του βαμβακιού βάση της επεξεργασίας της ίνας:

·         Combed (πενιέ)

·         Ringspun

·         Twist

·         Two-Ply (Δίκλωνη)

·         Zero twist

(δείτε στη παράγραφο επεξεργασίας ίνας αναλυτικά)

 

Μπαμπού (Bamboo):

Η ίνα bamboo, περιέχει μία φυσική, αντιβακτηριδιακή και υποαλλεργική ουσία, ανθεκτική σε πολλά πλυσίματα.

Η μοναδική μικροδομή της ίνας παρέχει εξαιρετική απορροφητική ικανότητα, διαθέτει αποσμητικές ιδιότητες που συνδυάζονται με μια υψηλή δυνατότητα στο να αναπνέει .

Ιδιαίτερα ο συνδυασμός bamboo με βαμβάκι δίνει μεταξένια αίσθηση, υψηλή αντοχή στις ακτίνες του ήλιου, εξαιρετική απορροφητική ικανότητα ενώ μετά από πολλά πλυσίματα διατηρούν το σχήμα τα λαμπερά χρώματα και την απαλότητα.

 

Άλλα υλικά :

Λινάρι (Flax) χρησιμοποιείται συνήθως συμπληρωματικά με το βαμβάκι κυρίως για αισθητικούς λόγους .

Βισκόζη (Viscoze) χρησιμοποιείται συνήθως συμπληρωματικά με το βαμβάκι κυρίως για αισθητικούς λόγους και για περισσότερη λάμψη και απαλότητα.

Πολυεστέρας (Polyester) χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με το βαμβάκι κυρίως για να μειωθεί το κόστος του προϊόντος.

 


Επεξεργασία Ίνας

 

Το κεφάλαιο αυτό διαθέτει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες παραγωγής και παρεκκλίνει του σκοπού αυτού του άρθρου.

Ένα σημαντικό στάδιο στη παραγωγή της ίνας είναι να ώστε το αποτέλεσμα της επεξεργασίας είναι να γίνει carded.

Σε ένα πρόσθετο στάδιο επεξεργασίας οι ίνες κυριολεκτικά χτενίζονται ώστε να αφαιρεθούν οι κοντύτερες ,άνισες ίνες και το αποτέλεσμα είναι μακρύτεροo, δυνατότερο και lustrous βαμβάκι. Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας είναι να γίνουν οι ίνες combed ή αλλιώς πενιέ (από τη γαλλική λέξη peigne που σημαίνει χτένα)  .

Άρα ο καταναλωτής εάν θέλει ένα πολύ καλό προϊόν θα πρέπει να ψάχνει για μια πετσέτα combed.

 

 

Βάρος

 Το  βάρος μιας πετσέτας μετριέται ανά γραμμάριο το τετραγωνικό μέτρο (GMS) . Το νούμερο αυτό αναφέρεται στην πυκνότητα της πετσέτας. Για πολλούς ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος τόσο καλύτερη η πετσέτα, πιο απορροφητική, πιο χνουδωτή, πιο πολυτελής  .

Αν όμως άλλα χαρακτηριστικά της πετσέτας μειονεκτούν πχ κατώτερη ποιότητα βαμβακιού το βάρος δεν διαδραματίζει σημαντικό κριτήριο στο τελικό προϊόν.

Επιπρόσθετα, η χρήση της πετσέτας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για το τι γραμμάρια θα επιλέξουμε. Έτσι για πετσέτες που χρησιμοποιούνται στη κουζίνα, στο γυμναστήριο, στη πισίνα θα πρέπει να επιλέξουμε πετσέτες με μέτριο ή χαμηλό GMS . Συνήθως για αυτές τις χρήσεις θέλουμε πετσέτες οι οποίες κυρίως στεγνώνουν γρήγορα αλλά και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο (στην αποθήκευση, στη μετακίνηση κλπ.) Επιπρόσθετα, αρκετά ξενοδοχεία δεν επιλέγουν βαριές πετσέτες ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο στα πλυντήρια.

 

300-400 gr/m2

Σε αυτό το βάρος οι πετσέτες είναι ιδιαίτερα ελαφριές και λεπτές. Ιδανικό βάρος για πετσέτα κουζίνας ή γυμναστηρίου .Είναι αρκετά ελαφριές ώστε να είναι εύκολές στη μεταφορά, αποθήκευση κλπ και στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

 

420-550 gr/m2

Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει η πλειονότητα των πετσετών καλής ποιότητας. Για μια πετσέτα πισίνας ιδανικό βάρος είναι τα 420-500 gr/m2 αφού θα πρέπει να στεγνώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για μια πετσέτα προσώπου και μια πετσέτα σώματος ιδανικό βάρος για καθημερινή χρήση τόσο για μια ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα σπίτι ιδανικό βάρος είναι τα 500-550 gr/m2. Συνήθως όσο πιο βαριά τόσο πιο απορροφητική. Για τις πετσέτες Θαλάσσης  το GMS εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθένα και τον τρόπο που την χρησιμοποιεί .Πολλοί προτιμούν τις αφράτες πολυτελείς πετσέτες (420-600gr/m2) που αγκαλιάζουν το σώμα συνήθως velour στη μια όψη και φροττέ από στην άλλη. Άλλοι προτιμούν ελαφριές (320-420 gr/m2)εύχρηστες πετσέτες που στεγνώνουν γρήγορα .

 

550-900 gr/m2

Στο βάρος αυτό αν συνδυαστεί με τα ανάλογα ποιοτικά υλικά κατασκευής και τη προσεκτική παραγωγή τότε το αποτέλεσμα θα είναι μια πολυτελής premium πετσέτα προσώπου ή σώματος. Οι εκλεκτές πετσέτες αυτές είναι συνήθως πολύ πυκνές, χνουδωτές και απορροφητικές.

 

Ταπέτα Μπάνιου και βάρος.

Το ταπέτο μπάνιου  είναι μια ειδική βαμβακερή πετσέτα που χρησιμοποιείται έξω από τη μπανιέρα ή το ντους ώστε να εμποδίσει να βραχεί το πάτωμα. Το βάρος της κυμαίνεται από 600 έως 1500 γραμμάρια το τετραγωνικό. Συνήθως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια επιλέγουν ελαφριά ταπέτα (650-800 gr/m2) που στεγνώνουν γρήγορα, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και βέβαια είναι πιο οικονομικά. Για τις ανάγκες ενός πολυτελή καταλύματος συνήθως επιλέγεται ένα βαρύτερο ταπέτο (1000-1250 gr/m2) πολύ απορροφητικό βαμβακερό ταπέτο ,χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας.

 

 


 

Διαστάσεις

 

  Πετσέτες χειρός

·         30cm*30cm (λαβέτα) Μικρού μεγέθους πετσέτα για τα χέρια σε λευκό χρώμα . Χρησιμοποιείται συνήθως από πολυτελής ξενοδοχεία .

·         30cm*50cm (mini) Η συνηθισμένη διάσταση πετσέτας χεριών σε ένα μπάνιο στην Ελλάδα.

Πιο σπάνια χρησιμοποιούνται οι διαστάσεις  : 40cm*40cm ,40cm*60cm

 

Πετσέτες προσώπου

·         50cm*100cm Σε αυτό το μέγεθός παράγεται η συντριπτική πλειοψηφία των πετσετών για πρόσωπο που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά

Σπανιότερα χρησιμοποιούνται οι διαστάσεις  : 50cm*90cm ,45cm*90cm, 60cm*100cm, 50cm*70cm.

 

Πετσέτες σώματος

·         70cm*140cm Η πιο δημοφιλής επιλογή στην Ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια για πετσέτα λουτρού . Ένα μέγεθος ικανοποιητικό, εύχρηστο και οικονομικό προτιμάται σχεδόν από το σύνολο ξενοδοχείων και επιπλωμένων διαμερισμάτων καθώς και από το μέσο ελληνικό σπίτι.

·         100cm*150cm «Πλούσιο» μέγεθος συνήθως χρησιμοποιείται από νοικοκυριά και σπανιότερα σε ξενοδοχειακό ιματισμό αφού κυρίως καταλαμβάνει πολύ χώρο στα πλυντήρια , καθυστερεί να στεγνώσει και η τιμή του είναι υψηλότερη. Μια πολυτελής επιλογή αλλά και απαραίτητη για μεγαλόσωμους.

Πιο σπάνια χρησιμοποιούνται οι διαστάσεις  : 90cm*150cm ,80cm*140cm.

 

Πετσέτες πισίνας

·         70cm*140cm Η πιο δημοφιλής επιλογή στην Ελληνική για πετσέτα πισίνας . Ένα μέγεθος ικανοποιητικό, εύχρηστο και οικονομικό .

·         80cm*160cm Τα τελευταία χρόνια είναι το μέγεθος που επιλέγεται από πολυτελή ξενοδοχεία  4 αστέρων και πάνω ή boutique hotels.

·         100cm*150cm «Πλούσιο» μέγεθος συνήθως χρησιμοποιείται από πολυτελή ξενοδοχεία .

·         100cm*180cm  Ακόμα πιο «Πλούσιο» μέγεθος συνήθως χρησιμοποιείται από πολυτελή ξενοδοχεία  και καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της ξαπλώστρας. Ακριβή επιλογή για 5 αστέρα ξενοδοχεία και βίλες πολυτελείας.

Πιο σπάνια χρησιμοποιούνται οι διαστάσεις  : 90cm*150cm ,80cm*140cm.

 

Ταπέτα Μπάνιου

·         50cm*70cm Χρησιμοποιείται συνήθως στον ξενοδοχειακό ιματισμό.

·         50cm*90cm Χρησιμοποιείται συνήθως στον οικιακό ιματισμό .

Επίσης χρησιμοποιούνται οι διαστάσεις  : 70cm*70cm ,50cm*80cm,60cm*100cm, 60cm*140cm.

 


 

 

Αισθητική

 

 Επαγγελματικοί Χώροι

 

 

Μπάνιο

·         Η πετσέτα που κυριαρχεί για τον ιματισμό των μπάνιων των ξενοδοχείων, των ενοικιαζόμενων δωματίων, BnB κλπ είναι η σκέτη Λευκή. Κλασική, minimal επιλογή  αναδεικνύει τη καθαριότητα του συγκεκριμένου χώρου. 

·         Επίσης  μια συνηθισμένη επιλογή είναι η λευκή πετσέτα με ένα κλασσικό ανάγλυφο μοτίβο (jacquard) όπως ο ελληνικός μαίανδρος (Greek logo) ,οι με ανάγλυφες ρίγες κλπ.

·         Σπάνια κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτιά χρησιμοποιούν για τον ιματισμό τους μονόχρωμες πετσέτες συνήθως σε medium ή dark χρώματα όπως το Blue ,Brown, Grey ,Sand. Στη περίπτωση αυτή οι αγοραστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί οι πετσέτες που κυκλοφορούν στο λιανικό εμπόριο σπάνια έχουν βαφή που αντέχει στα πολλά πλυσίματα και στις δύσκολες συνθήκες. Οι βαφές πρέπει να είναι indanthrene 90ο ώστε να μην ξεθωριάσουν.

 

Πισίνα

·         Οι μονόχρωμες πετσέτες είναι η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξενοδοχείων. Τα ξενοδοχεία προτιμούν χρωματισμούς που ταιριάζουν με το χώρο της πισίνας , του περιβάλλοντα χώρου αλλά και του διακοσμητικού ύφους του ξενοδοχείου . Χρώματα του νερού όπως μπλε, τουρκουάζ, θαλασσί, μέντα ή χρώματα της άμμου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ενώ υπάρχουν καταλύματα που επιλέγουν πιο εξεζητημένες επιλογές όπως κόκκινο ή μαύρο. Παράλληλα πολλές φορές διακοσμείτε με το λογότυπο του Ξενοδοχείου είτε με κέντημα είτε με ενδούφανση.

·         Πετσέτες ριγέ νηματοβαφή όπως λευκές και μπλε ρίγες ή λευκές και πράσινες ρίγες. Δεν συνηθίζονται στην εγχώρια αγορά

 

Spa

·         Σκούρα μονόχρωμα χρώματα είναι αυτά που συνήθως χρησιμοποιούνται Μαύρο, Γκρι, Μωβ, Μπλε κλπ . Λόγω της χρήσης λαδιών και άλλων καλλυντικών . Χωρίς να αποκλείεται βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις το Λευκό και τα γήινα χρώματα όπως  Beige και Sand.

·         Pestimal. Μια ξεχωριστή  πετσέτα που κατασκευαστικέ για να χρησιμοποιείται στα τουρκικά λουτρά . Τα σχέδια και τα χρώματα που μπορούν να κατασκευαστούν είναι αναρίθμητα και δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στη διακόσμηση.

 

 

  Οικιακοί Χώροι 

 

 -Μονόχρωμες Πετσέτες σε πολλούς χρωματισμούς από ανοιχτό ροζ μέχρι έντονο φούξια και μοντέρνο γκρι .Διαχρονική επιλογή δίνουν χρώμα και στυλ στο μπάνιο  ενώ αποτελούν τα τελευταία χρόνια τη κύρια επιλογή του καταναλωτή για καθημερινή χρήση.

-Βελούρ ή Βελουτε (Velour)  Εξαιρετικά απαλές με βελούδινη αίσθηση και συνήθως έντονα τυπωμένα σχέδια αλλά μικρή απορροφητικότητα. Η ζήτηση και η προσφορά είναι πολύ μικρή στην Ελληνική αγορά.

-Διακοσμημένες :Με Κέντημα, Με Δαντέλα ,Με Πλεκτό, Με περλές ή κρύσταλλα  Πετσέτες που συναντιούνται στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλη ποικιλία και φαντασία. Υπάρχουν κλασσικά σετ πετσέτες οι οποίες διακοσμούνται μόνο με ένα κέντημα στο κέντρο τους ή μόνο με δαντέλα στη βάση τους. Υπάρχουν όμως και άλλες οι οποίες χρησιμοποιούν παραπάνω από ένα στοιχείο διακόσμησης για παράδειγμα κέντημα και λεπτομέρειες με πλεκτό και κρύσταλλα. Χαρίζοντας μια ρομαντική ατμόσφαιρα και μια αίσθηση πολυτέλειας στο μπάνιο σας χρησιμοποιούνται για στολισμό σε μια γιορτή, αρραβώνα ή γάμο. Επίσης αποτελούν για πολλούς μια εκλεκτή πρόταση για δώρο.

-Ζακάρ (jacquard)  Πετσέτες ανάγλυφες σε όλο το μέρος τους ή με ανάγλυφες λεπτομέρειες.

-Τυπωμένες (printed) Πετσέτες με εκτυπωμένα σχέδια . Στο παρελθόν κατείχαν μεγάλο μέρος στη ελληνική αγορά σήμερα υπάρχουν πολύ περιορισμένες επιλογές για τον καταναλωτή.

 

 

AEGEAN COTTON

 

Μαλακό και ανθεκτικό.

Ένα βαμβάκι το οποίο έχει μακριές ίνες (long staple cotton) οι οποίες   είναι ιδιαίτερα χνουδωτές και ισχυρές. Οι μακρύτερες ίνες σημαίνουν ομαλότερες, πιο μαλακές κλωστές με λιγότερες πιθανότητες διάσπασης και θραύσης. Με το πλύσιμο, το Aegean cotton γίνεται ακόμα πιο μαλακό με την πάροδο του χρόνου.  Το Aegean cotton είναι σημαντικά πιο ανθεκτικό ακόμα και  από ακριβότερες ποικιλίες όπως το   Pima ή το  Egyptian cotton. 

 

Θα εξοικονομήσετε χρήματα  μακροπρόθεσμα

Οι πετσέτες από Aegean cotton  τείνουν να είναι λίγο πιο ακριβές από εκείνες που γίνονται με συμβατικό βαμβάκι όπως η πλειονότητα των πετσετών που παράγεται στο Πακιστάν αλλά θα αντέξουν αρκετά περισσότερο χρονικό διάστημα  άρα μακροχρόνια εξοικονομείτε χρήματα και αγοράζεται ένα σαφώς ποιοτικότερο αγαθό.

 

Ισχυρά απορροφητικό

Οι   μακρές ίνες μίας πετσέτας από Aegean cotton μπορούν να απωθήσουν και να απορροφήσουν την υγρασία από το σώμα σας εξαιρετικά καλύτερα από μια πετσέτα κατασκευασμένη από συμβατικό βαμβάκι .

 

Γρήγορο στέγνωμα

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Aegean cotton συγκριτικά με άλλα βαμβακιά είναι ότι παρόλο ότι είναι πολύ απορροφητικό έχει την ιδιότητα στεγνώνει γρήγορα. Αυτό το καθιστά ιδανικό για ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, όπως είναι το μπάνιο ή ένα χώρος spa ή μασάζ. Στο τομέα αυτό υπερέχει σημαντικά ακόμα και από τις πολυτελείς ποικιλίες Egyptian  cotton και Pima cotton  τα οποία είναι μεν εξαιρετικά απορροφητικά άλλα κατακρατούν μεγάλα επίπεδα υγρασίας. Το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερη πιθανότητα δυσάρεστων μυρωδιών και εμφάνιση βακτηρίων και μυκήτων.

 

Υγιεινό και Φυσικό

Οι πετσέτες από Aegean cotton κατασκευάζονται βάση των προτύπων OEKO-TEX® όπως και όλα τα προϊόντα της εταιρείας μας. Τα αυστηρά αυτά πρότυπα εξασφαλίζουν ότι δεν χρησιμοποιούνται βλαπτικά χημικά στη παραγωγική διαδικασία. Πρότυπα που διατηρούν τόσο τους πελάτες όσο και τον πλανήτη υγιή. Τέλος όλες οι πετσέτες Aegean cotton είναι από 100% βαμβάκι  ένα υλικό από τη φύση του  υποαλλεργικό, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους είναι επιρρεπείς σε ευαισθησίες.